Vandring
I Raseborg är naturen närvarande i det dagliga livet. Man kan vandra i lummiga skogar, på naturstigar, längs sjöar och i den underbara skärgården. Raseborg bjuder på hisnande vyer och de flesta rekreationsområden har också någon historisk koppling. Många av rutterna lämpar sig även för familjens minsta.
Du kan motionera och samtidigt uppleva meditativ skogsterapi genom att springa eller vandra längs de mångsidiga och vackra naturstigarna i Raseborg.
- I det vidsträckta friluftsområdet i Västerby med sina hisnande och storslagna landskap kan man vandra, skida och orientera. Upplev också den barnvänliga Trollskogsrundan. Ladda ner kartan över området här.
- Längs trädslagsstigen i Fiskars kan du bekanta dig med många olika trädslag och den fyra kilometer långa skogsstigen Rissla leder dig till ett vattenfall. fiskarsvillage.fi
- Ramsholmens och Högholmens naturskyddsområde i Ekenäs är ett andningshål för lokalbefolkningen. Ramsholmen är ett utmärkt utflyktsmål, särskilt kring månadsskiftet april-maj då lundskogen helt fylls av vitsippor. Hämta en karta vid turistinformationpunkten i Ekenäs.
- Natur- och kulturstigen vid Läppträsket är särskilt fågelskådarnas favorit. Området har också historiskt värde tack vara fornlämningar från järnåldern.
- Den alltid underbara Dagmars park ligger ca 10 km sydväst om Ekenäs. Dagmars park är ett 40 ha stort naturskyddsområde som bjuder på trollskog, berg och sandstränder. Ta med dig en dricksflaska och smaka på det kristallklara vattnet i Dagmars källa! De väl utmärkta stigarna leder till historiskt intressanta platser. Parken är tillgänglig året runt, delvis också med rullstol och barnvagn.
- Den vackra vandringsstigen kring sjöarna på rekreationsområdet Ovanmalm i Tenala. Den mest populära vandringsrutten går kring två ödemarksliknande sjöar och längs rutten finns sammanlagt tre vindskydd och platser där man kan göra upp eld. Den längsta rutten i området är 2,8 km lång, men genom att kombinera rutterna kan man förlänga sin utfärd. Ovanmalm är ett populärt vandrings- och bärplockningsställe bland lokalbefolkningen och dess storslagna sjölandskap är förtrollande.
- Den nya gångrutten Kulturvallen är en mera urban rutt som går mellan Karis och Billnäs. Den kantas ändå av lummiga landskap och förutom den fantastiska bruksmiljön presenterar den områdets historia och kulturliv genom ett antal informationsskyltar som finns utplacerade längs vägen.
De flesta naturstigar har rastplatser, där man kan äta matsäck eller grilla. På Västerby friluftsområde, i Ovanmalm och vid skogsstigen Rissla kan man också övernatta i vindskydd. Observera dock att man till Ovanmalm bör ha med sig egen ved.
Föreningen Nylands friluftsområden, Uuvi, upprätthåller nio unika rekreationsområden i Raseborg. Av dessa kan Kajsasträsk i Pojo, Kolaholmen, Långösund och Lövö i Snappertuna, Korpudden i Svartå och Sandviken i Bromarv nås med bil och områdena lämpar sig utmärkt för en utfärd. Ytterligare information om rekreationsområdena finns på Uuvis webbplats.
Blomdalen på Gullö
Fira vårens ankomst med att beundra ca. 35 000 narcisser längs en kort promenad
Vaktkojbergets naturstig
2 km lång naturstig som bestiger den högsta punkten i byn som ligger 60 m över havet.
Gumnäs friluftsled
En 4 km lång rutt som går via Gumnäs festplats, -simstrand och Klobbens udde
Västerby friluftsområde
Ortsbornas mötesplats, naturskönt område med varierande vandringsleder och skidspår
Läppträskets kultur- och miljöstig
2,3 km lång stig längs den värdefulla fågelsjön med många fornlämningar och natursevärdheter
Dagmarsparken
Ett stort naturskyddsområde vid havet känt för sin historia och populära strand
Ramsholmens parkskog
Naturskönt område med rik flora och fauna och vackert vitsippshav på våren
Trädsslagsstigen
Utforska trädslagsstigen och lär känna 23 olika trädslag, inklusive en över 365 år gammal ek
Skogsstigen Rissla
Vandra genom Fiskars närliggande skogar med natursköna områden och historiska platser.
Öuddens arboretum
Njut av naturens skönhet bland 500 unika träd och buskar på Fåfängön, Skåldö.
Malmbacka naturstig
Upptäck tystnaden i kolarskogen & lär dig om djur och natur längs stigen.