Raaseporin linna 

Samoile ritarisalissa ja tornikammareissa, eläydy sodankäynnin tunnelmiin ampumakäytävässä ja ihaile maisemia näköalatasanteella. Raaseporin keskiaikainen linna on yksi Suomen komeimmista linnanraunioista. Se kertoo kiehtovasta keskiajasta, jolloin Suomi oli osa Ruotsin valtakuntaa. Elämänmeno Raaseporin linnassa vaihteli hallintokeskuksen arjesta loisteliaaseen hovielämään.

Raaseporin linna/ Johan Ljungqvist

Historia

Raaseporin linna rakennettiin 1370-luvulla veden ympäröimän silokallion päälle läntisen Uudenmaan hallintokeskukseksi ja sen tehtävänä oli valvoa Suomenlahden merenkulkua ja kauppaa. Linna oli myös tärkeä sotilaallinen tukikohta sekä Tallinnan vastapariksi tarkoitettu kaupallinen keskus. Raaseporin kukoistuskautta olivat 1450–1460-luvut. Linna hylättiin vuonna 1558 Helsingin ja Tammisaaren kaupunkien perustamisen jälkeen. Se seisoi autiona yli 300 vuotta, kunnes raunioilla aloitettiin restaurointityöt ensimmäisen kerran 1880-luvulla. Nykyisin Raaseporin rauniolinnaa hoitaa ja sen toiminnasta vastaa Metsähallitus.
Voit kuunnella ääniopastuksen linnan historiasta Mobiguide.fi:n kautta.

Lähde aikamatkalle tai juhli linnassa

Raaseporin linnan alue tarjoaa nykyään paljon erilaisia ohjelmavaihtoehtoja. Voit tutustua linnaan itsenäisesti ja osallistua opastukseen.
Opastuksia järjestetään säännöllisesti kesäisin, ja näihin voi ilmoittautua etukäteen infopisteen kautta. Linnassa ja sen ympäristössä järjestetään varsinkin kesäisin tapahtumia ja linnan voi myös vuokrata esim. hää- ja syntymäpäiväjuhlia varten.
Raaseporin linnanraunioiden edustalla järjestetään joka kesä juhannusjuhlat, muinaismarkkinat, konsertteja ja ruotsinkielisiä teatteriesityksiä. Linnanvoudin tuvan ravintola ja kahvila tarjoilee koko kesän omassa keittiössä valmistettua lähiruokaa ja muita herkkuja, talvella sopimuksen mukaan. Tiesitkö muuten, että Linnanvoudin tupa kuuluu Suomen ensimmäisiin turistilaitoksiin? Se avattiin vuonna 1893 Turistimajan nimellä.

Lue lisää Raaseporin linnasta ja sen palveluista.

Lemmenpolkua pitkin Snappertunan keskustaan

Luonnonkaunis Lemmenpolku (500 m) johtaa Raaseporin linnasta Forngårdenin talomuseolle Snappertunan keskustaan. Talomuseossa voi tutustua siihen, miten 1850-luvun saaristolaistilalla elettiin. Museo koostuu päärakennuksesta sekä erityyppisistä vajoista, aitoista ja luhdista. Kaikki rakennukset ovat alunperin Halstön saaresta.

Snappertunan kylä, kuva otettu ylhäältä

Miilunpolttajakylä Malmbacka

Lyhyen ajomatkan päässä Raaseporin linnanrauniolta on Malmbackan miilunpolttajakylä. Kylässä voi tutustua siihen, kuinka 1600-1900-luvuilla valmistettiin hiiltä läntisen Uudenmaan rautaruukkien käyttöön. Alueella sijaitsee kolme vanhaa hiilimiilun pohjaa, joista yksi on restauroitu toimvaksi hiilimiiluksi, joka rakennetaan vuosittain ja sytytetään syyskuussa Miilunpolttajan viikonloppuna.
Malmbackassa voi nauttia kauniista luonnosta, vaelluksista, pyöräretkistä, lomapäivistä sekä hiljaisuudesta sellaisena kuin se parhaimmillaan on. Kylässä eletään, kuten miilunpolttajien aikaan ja yövytään ympäri vuoden turvemajoissa tai hirsimökissä. Kylässä on kantovesi, eikä siellä ole sähköjä. Siksi se vaatii majoittujalta erätaitoja.